Više informacija o bankama

Saznajte koje su vam banke dostupne na hrvatskom tržištu i kakve različite štedne proizvode nude. Također su dostupni arhivski članci o bankama koje su prethodno djelovale na tržištu.

Post Image

Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb osnovana je u listopadu 1991. godine kao univerzalna bankarska organizacija za obavljanje svih bankarskih poslova u zemlji i inozemstvu.

Osnivač i njen većinski vlasnik sve do početka 2001. godine bila je tvrtka HPT, kasnije Hrvatska pošta d.d., koja je polazeći od dobre prakse poslovanja poštanskih banaka u Europi, kroz novoosnovanu banku nastavila misiju djelovanja tradicionalnih poštanskih štedionica, koje su u Hrvatskoj osnovane 1883. godine.

Od početka 2001. godine, putem fondova ili društava u njenom vlasništvu, Republika Hrvatska je većinski vlasnik dionica Hrvatske poštanske banke.

Danas je Hrvatska poštanska banka najveća banka u domaćem vlasništvu te aktivom većom od 14,5 milijardi kuna zauzima 7. mjesto na ljestvici banaka u Republici Hrvatskoj.

Svojom poslovnom strategijom banka je usmjerena na intenzivno razvijanje poslovne mreže i distributivnih kanala, jačanje svoje pozicije u investicijskom bankarstvu i segmentu malog i srednjeg poduzetništva, razvijanje asortimana proizvoda i usluga namijenjenih građanstvu te na stvaranje imidža moderne, poslovne, visoko učinkovite i najdostupnije banke u Republici Hrvatskoj.

U suradnji sa županijama i jedinicama lokalne samouprave banka obavlja mandatno komisione poslove kojima se financira i potice razvoj poljoprivrede te malog i srednjeg poduzetništva u preko 1350 gospodarskih subjekata.

Na isti način HPB je uključena i u realizaciju projekta RAZUM - tehničke i financijske pomoći u stvaranju na znanju utemeljenih poduzeća Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske (BICRO). Takoder, HPB niz godina kreditira pripremu turističke sezone kao i otkup pšenice, kukuruza i ostalih strateških poljoprivrednih kultura.

Kao važan financijski subjekt na hrvatskom tržištu, Hrvatska poštanska banka svjesna je svog utjecaja na okruženje, kao i činjenice da djelovanje i poslovanje u društvu podrazumjeva i konstantnu brigu i poštovanje prema njemu.

Briga za gospodarski napredak i ljude utkani su u korporativne vrijednosti banke, a svojim aktivnostima unutar banke i u društvu HPB potvrđuje svoj angažman kao socijalno osvještenog pripadnika zajednice.

Društvenu odgovornost HPB iskazuje kroz nekoliko segmenata djelovanja - brigom za zaposlenike i ulaganjem u njihovo osposobljavanje i razvoj, transparentnim poslovanjem i dostupnošću klijentima, pružanjem potpore zajednici u kojoj posluje putem donacija i sponzorstava te brigom za očuvanje okoliša.

Izražavajući društvenu odgovornost i dobru volju koja prelazi propisane okvire, Banka nastoji povećati standarde društvenog razvoja, poslati poruku svojim interesnim skupinama te svojim aktivnostima doprinijeti općoj dobrobiti društva.

Više na: http://www.hpb.hr/

Zanimljivosti i analize

Podjelite sa prijateljima