Više informacija o bankama

Saznajte koje su vam banke dostupne na hrvatskom tržištu i kakve različite štedne proizvode nude. Također su dostupni arhivski članci o bankama koje su prethodno djelovale na tržištu.

Post Image

1998. godine osnovana je Štedionica Brod d.d. koja 2002. godine postaje Banka Brod d.d. sa sjedištem u Slavonskom Brodu i temeljnim kapitalom od 20.216.000,00 kuna. U srpnju 2005. godine Banka je dokapitalizirana i temeljni kapital je povećan na 41.157.800,00 kuna.

U srpnju 2011. godine Eksen Holding (Süzer Group) preuzima Banku Brod d.d. i početkom 2012. godine povećava temeljni kapital na 126.707.200,00 kuna. Nakon dokapitalizacije u travnju 2013 temeljni kapital povećan je na 201.704.000,00 kuna.

Banka je dodatno dokapitalizirana u travnju ove godine čime je temeljni kapital povećan na 239.913.000,00 kuna sa ukupnim brojem izdanih dionica 63.135.

Portfelj Süzer Grupe je razgranat na građevinu, maloprodaju, financije, turizam i energetiku. U Turskoj je Süzer Grupa vlasnik Kent Leasinga i Kent Factoringa, a osim financija, u vlasništvu Süzer Grupe je hotel Ritz Carlton u Istanbulu te lanac Pizza Hut-a.

Energetski dio biznisa bazira se na većinskom udjelu u Bahçeşehiru Gas Distribution-u, prvoj privatnoj kompaniji za distribuciju prirodnog plina u Turskoj.

U srpnju 2012. godine dolazi do promjene imena Banke Brod d.d. u KentBank d.d. i preseljenja sjedišta Banke u Zagreb. Banka danas ima 11 podružnica (Zagreb 1, Zagreb 2, Zagreb 3, Slavonski Brod, Požega, Nova Gradiška, Osijek, Pula, Rijeka, Split i Dubrovnik) i 1 poslovnicu (Slavonski Brod).

Süzer Grupa

Süzer Grupa je osnovana 1952. godine u Gaziantepu, kao kompanija koja se bavi građevinom i trgovinom. Rast Grupe je bio ubrzan, a njeno kontinuirano širenje je započelo još u 1960-im i 1970-im godinama na područjima građevine, turizma i vanjske trgovine.

Liberalizacijom turskog gospodarstva, počevši od 1980-ih, Grupa je doživjela novu fazu u ekspanziji, postavši u dogledno vrijeme jedna od rijetkih turskih tvrtki čiji vanjskotrgovinski promet prelazi 1 milijardu dolara.

Danas je Grupa konglomerat tvrtki koje predstavljaju Tursku u međunarodnoj konkurenciji i imaju partnerstva s globalnim liderima u svojim sektorima. Portfelj Süzer Grupe je razgranat na građevinu, maloprodaju, financije, turizam i energetiku.

U Turskoj je Süzer Grupa vlasnik Kent Leasinga i Kent Factoringa, a osim financija, u vlasništvu Süzer Grupe je hotel Ritz Carlton u Istanbulu, turska franšiza američkog lanca restorana Kentucky Fried Chicken te lanac Pizza Hut-a.

Energetski dio biznisa bazira se na većinskom udjelu u Bahçeşehiru Gas Distribution-u, prvoj privatnoj kompaniji za distribuciju prirodnog plina u Turskoj.

Više na: http://www.kentbank.hr/

Zanimljivosti i analize

Podjelite sa prijateljima