Škola štednje

Kako bi razumjeli dugoročni potencijal štednje, treba krenuti od osnova. Što je štednja, zašto štediti, koje vrste štednje postoje, što je kamatna stopa ili koji rok odabrati su glavna pitanja u ovom poglavlju.

Post Image

Postoji nekoliko vrsta štednje koje su standardne u Hrvatskoj, u nastavku je kratki pregled sa opisom:

Štednja a vista, tj. štednja po viđenju namijenjena je svima koji žele štedjeti na način da su im sredstva na štednom kunskom ili deviznom računu dostupna u svakom trenutku. Treba napomenuti da je riječ o obliku štednje koja također ima najniže kamate, uglavnom se kreću do 0,5%.

Oročena štednja je najčešći korišteni oblik štednje, pri kojem oročavate novac u banci uz određene kamate (mogu biti promjenjive ili fiksne) i pritom se obvezujete da ga nećete koristiti u određenom razdoblju. Zauzvrat dobivate sigurnu isplatu veće kamate, iako treba pripaziti na uvjete prijevremenog razročavanja pri ugovaranju jer nikad ne znate kad će Vam novac zatrebati.

Otvorena štednja je vrlo poželjan oblik za osobe koje tek počinju štediti i posjeduju manja financijska sredstva. Nakon što se inicijalni depozit oroči, klijentu banke ostaje mogućnost više puta naknadno uplaćivati novce, po vlastitim željama i mogućnostima, koji se potom pripisuju glavnici.

Štednja sa premijom podrazumijeva oblik oročene štednje u kojem se po isteku roka oročenja glavnica uvećava za kamatu i premiju čija visina ovisi o ugovorenom roku oročenja. Premija često iznosi 10tak i više posto, zbog čega ovaj oblik štednje banke posebno ističu u svojim reklamama.

Dječja štednja je oblik oročene štednje koji se otvara u ime maloljetnog djeteta, uz jednog roditelja kao zakonskog zastupnika ili skrbnika. Po navršavanju određene dobi djeteta sredstva postaju dostupna za školovanje ili neku drugu namjenu, dok se u procesu štednje dijete uči upravljanju financijama i komunikacije sa bankom.

Devizna štednja odnosi se na štednju u stranoj valuti. U Hrvatskoj je osobito popularna štednja u eurima, iza kojih slijede američki dolari i švicarski franci. Pojedinci koji istovremeno žele špekulirati sa tečajima često koriste australski dolar i britansku funtu.

Rentna štednja se koristi kad posjedujemo veću svotu novaca koja stvara značajan iznos kamate na godišnjoj razini. Tada je sa bankom poželjno dogovoriti isplatu rente - raspolaganje kamatom za vrijeme trajanja oročenja. Renta služi kao dodatni redoviti prihod, najčešće se isplaćuje mjesečno, tromjesečno, polugodišnje ili godišnje.

Zanimljivosti i analize

Podjelite sa prijateljima