Škola štednje

Kako bi razumjeli dugoročni potencijal štednje, treba krenuti od osnova. Što je štednja, zašto štediti, koje vrste štednje postoje, što je kamatna stopa ili koji rok odabrati su glavna pitanja u ovom poglavlju.

Post Image

4. Odabir kamatne stope

Analiza shema odabir kamatne stope

Nepromjenjiva kamatna stopa garantira štediši točno određeni unaprijed dogovoreni iznos kamate po isteku oročenja. Promjenjiva kamatna stopa s druge strane varira kroz vrijeme budući da banke usklađuju kamatne stope prema postojećim uvjetima na tržištu.

5. Odabir valute u kojoj namjeravate štediti

Za više informacija pročitajte našu analizu o karakteristikama vodećih svjetskih valuta.Dodatne grafikone i detaljnije proučena kretanja tečaja kroz godine možete pronaći na blogu i to za sljedeće valute:

6. Pronalazak odgovarajuće banke

Analiza shema odabir banke

Nakon što smo utvrdili koju količinu novaca želimo štediti i na koji način, vrijeme je za odabir prave banke koja će nam to omogućiti. Jedan od glavnih uvjeta je naravno visina kamatnih stopa za željeno oročenje, ali bi trebali uzeti u obzir druge elemente poput veličine, stope adekvatnosti jamstvenog kapitala, poslovanja i vlasništva. Kako bi vam djelomično olakšali ovu odluku, možete pogledati analizu stanja na hrvatskom bankarskom tržištu za 2011. godinu na našem blogu.

7. Ugovaranje štednje po željenim uvjetima

Dogovor sa bankama

Posljednji korak je osobno otići u banku i potpisati ugovor o štednji. Većina ugovora je standardizirana te podjednako štite interese štediše i banke. Nakon potpisa potrebno je voditi bilješke o isteku oročenja kako bi u datom trenutku ponovo utvrdili gdje Vam se najviše isplati štediti.

Zanimljivosti i analize

Podjelite sa prijateljima