Škola štednje

Kako bi razumjeli dugoročni potencijal štednje, treba krenuti od osnova. Što je štednja, zašto štediti, koje vrste štednje postoje, što je kamatna stopa ili koji rok odabrati su glavna pitanja u ovom poglavlju.

Post Image

Prilikom odabira štednje postoji nekoliko elemenata koje je poželjno znati da bi uspješno oročili svoj novac. Ovaj vodič je zamišljen kao jednostavna shema kroz koju možete dobiti ideju na koji način pronaći za vas optimalnu banku. Budući da se svatko od nas nalazi u drugačijoj financijskoj situaciji, nema univerzalnog odgovora na pitanje koja je štednja najbolja. Cilj vodiča je pronaći najbolju štednju za Vas kroz analizu, kako bi uvijek imali dostupna sredstva za svakodnevne potrebe, a na višak dobivali što veću kamatu uz minimalnu razinu rizika.

1. Analiza trenutnog stanja financija

Analiza osobnih financija i štednje

Jedan od preduvjeta štednje jest imati višak sredstava. U današnjoj situaciji krize, dosta je teško govoriti o troškovima, no gotovo uvijek postoji prostor unutar kućnih financija gdje se može stvoriti makar mali višak. Ukoliko imate druge izvore sredstava poput nasljedstva ili rente, tim novcem je potrebno upravljati kako bi izvukli maksimum iz njega. Štednja je vrlo jednostavan proces kojim vam novac putem kamate doprinosi povećanju vrijednosti imovine. Tajna složenog ukamaćivanja nije iznos sredstava, već vrijeme koje imate na raspolaganju i disciplina.

2. Odabir vrste štednje

Analiza shema odabir vrste štednje

Sljedeći korak nakon što smo odlučili koliko smo sredstva spremni izdvojiti za štednju je odluka o vrsti štednje. Kako je vidljivo iz sheme, postoji nekoliko vrsta štednje od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Većina njih je pojašnjena na našoj početnoj stranici.

3. Odabir optimalnog trajanja štednje

Analiza shema trajanje štednje

Pod kratkoročnom štednjom se računa se unutar roka od godine dana. Najčešći kratkoročni rokovi oročavanja koje banke nude su 1 mjesec, 3 mjeseca, 6 mjeseci i 12 mjeseci. U domaćem bankarskom sustavu moguće je još naći oročenja na 2, 4, 5 i 9 mjeseci, dok je najkraći dostupni vremenski period od 15 dana. Dugoročna štednja uključuje oročene depozite na 12, 24, 36, 48 i 60 mjeseci.

Nastavak članka...

Zanimljivosti i analize

Podjelite sa prijateljima