Info Kutak

Pratite stanje hrvatskog bankarskog tržišta kroz konkretne analize i informativne članke, koji su prvenstveno namjenjeni olakšavanju važne odluke kome i na koji rok povjeriti svoju štednju.

Post Image

Na hrvatskom bankarskom tržištu ove godine predstoje brojne promjene. Velikim ekonomski i socijalni šokovi koje prolaze naši građani i kompanije u sve većoj mjeri ugrožavaju stabilnost financijskog sektora, čime očuvanje financijske stabilnosti, te zadržavanje postojećih štediša postaju ključni ciljevi poslovanja.

Pad premije za rizik i stabiliziranje financijskih sektora na globalnoj razini prebacili su fokus rizika poslovanja na domaće probleme poput usporavanja hrvatskog gospodarstva, pada investicija i smanjenje vanjske trgovine.

Budući da je hrvatski bankovni sustav relativno visoko kapitaliziran zahvaljujući strogoj regulaciji Hrvatske narodne banke, potencijalni međunarodni šokovi ne bi predstavljali značajan rizik za štediše. Sustav je naravno izložen određenom riziku, no trenutno je dominantni utjecaj umjerenog procesa razduživanja hrvatskih banaka u uvjetima smanjenja potražnje za kreditima.

Pristupanje EU i efekti na tržište

Pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska postaje članicom elitnog kluba europskih zemalja sa jednim od najrazvijenijih financijskih sustava na svijetu.

Činjenica je da već možemo uočiti dva trenda koji su posljedice pristupa EU, okrupnjavanje banaka i ulazak novih grupacija na tržište.

Primjer okrupnjavanja banaka na domaćem tržištu jasno je vidljiv iz preuzimanja Međimurske banke od strane Privredne banke Zagreb, čime su klijenti objedinjeni pod Privrednom bankom koja je istovremeno ojačala svoj tržišni položaj. U praksi okrupnjavanjem štediše dobivaju sigurnost veće grupacije, no i dalje treba pripaziti na kretanje kamatnih stopa u novom okruženju.

Ulazak novih grupacija na tržište

U 2012. godini nekadašnja Banka Brod d.d. je formalno promjenila ime u KentBank d.d. i preselila sjedište u Zagreb. Time je završen proces pripajanja turskoj Süzer Grupi, osnovanoj 1952. u Gaziantepu. Grupacija se počela ubrzano rasti razvojem turske ekonomije i liberalizacijom domaćeg tržišta, čime su stvoreni preduvjeti za širenje u inozemstvu. Danas djeluje kao konglomerat sa portfeljem razgranatim na građevinu, maloprodaju, financije, turizam i energetiku.

Prošle godine je također ruski Sberbank okončao kupnju VBI grupacije, na našem tržištu poznatije pod imenom Volkbank. Od 18. siječnja 2013. godine banka je službeno promjenila ime u Sberbank d.d. čime je završen proces preuzimanja. Sberbank je banka sa više od 70 milijuna klijenata, sa ciljem postati vodeća bankarska grupacija u regiji srednje i istočne Europe.

Buduće promjene

Provođenjem strukturnih reformi u nacionalnoj ekonomiji i u hrvatskom društvu, posljedice će se svakako osjetiti i na bankarskom tržištu. Za štediše je važno obratiti pažnju na kretanje kamatnih stopa, pripaziti na tečajeve koji su i dalje mogu snažno varirati, te pratiti ponude banki koje će u toku godine vjerojatno plasirati veći broj novih štednih proizvoda.

Zanimljivosti i analize

Podjelite sa prijateljima